Doručak je za prvake

Kada je riječ o visokoenergetskoj sportskoj prehrani, čvrsto vjerujem da je doručak najvažniji obrok dana. To ste čuli i od svojih roditelja, učitelja, liječnika, trenera, čitali ste i naslušali se toga. Doručak je za prvake! Pitate se zašto? Pročitajte u nastavku.

Ne izbjegavajte doručkovati

Od svih pogrešaka u prehrani koje se čine, izbjegavanje doručka je najveća. Visokoenergetski doručak osnova je energije potrebne tijekom dana. Nije rijetkost da sportaši već rutinski preskaču jutarnji obrok izgovarajući se: „Nemam vremena, ujutro nisam gladan/na, ne volim hranu koja se ujutro jede, na dijeti sam, ako ujutro jedem, cijeli sam dan gladniji/a.“

Izgovori, izgovori. Preskočite li doručak, veća je vjerojatnost da će vam koncentracija tijekom kasnijih jutarnjih sati pasti te da će vam posao ili učenje biti manje učinkoviti, da ćete biti razdražljivi i „kratkih živaca“ ili će vam nedostajati energije za poslijepodnevni trening. Za svaki krhki izgovor da preskočite doručak postoji dobar razlog da ga pojedete.

Nemate jutarnjeg teka?

Ako niste gladni za doručak, vjerojatno ste navečer pojeli previše kalorija.

Kreativni brzi doručak

Ako nemate ideja za brzi doručak, evo nekoliko savjeta kako da kratku stanku pretvorite u doručak.

  • Jogurt. Opskrbite njime hladnjak; pomiješajte ga s pahuljicama.
  • Banana. Pojedite jedan veći komad i popijte veću čašu nemasnog mlijeka.
  • Frape U blenderu ili sokovniku pomiješajte sok, voće i jogurt ili mlijeko u prahu.
  • Grožđice i kikiriki. Premjestite ih u male plastične vrećice i stavite u džep.
  • Integralni kolačići. Možete ih jesti s džemom.
  • Pecivo. Premažite ga nemasnim sirom i jedite s voćnim sokom.
  • Graham krekeri. Oni su pravi favorit s nemasnim mlijekom i malo kikiriki maslaca.
  • Integralna lepinja. Napunite je nemasnim sirom, tunjevinom i sl.

Za ljude koji treniraju ujutro potpuni doručak kojeg čine žitarice, voće, integralni tost, peciva i nemasni kolačići zadovoljavajuće opskrbljuje istrošene zalihe glikogena i pomaže da se mišići napune za sljedeći trening. Mišići koje koristimo u vježbanju najviše trebaju ugljikohidrate unutar prva dva sata nakon jakog treninga. Što ih brže pojedete to će se gorivo brže nadoknaditi. Doručak za oporavak naročito je važan ako trenirate dvaput dnevno. Nažalost, previše sportaša koji tako treniraju kaže da nisu gladni za doručak nakon prvog treninga. Oni i za vrijeme ručka slabo jedu bojeći se da će jači obrok narušiti njihov poslijepodnevni trening. I tako završe bez energije i loše obave zadatak.

Doručak za one koji su na dijeti

Preskakanje doručka kako bi se uštedilo na kalorijama nije uspješan pristup mršavljenju. Oni koji to čine često se više bore s masnoćama nego oni koji doručkuju. Ako namjeravate preskočiti bilo koji obrok, neka to radije bude večera, nikako ne doručak.

Netradicionalni doručak

Ako preskačete doručak zato što ne volite hranu koja se jede za doručak, jednostavno jedite nešto drugo. Tko kaže da morate jesti žitarice ili tost? Svaka hrana koju jedete u bilo koje doba dana može se jesti i za doručak.

Healthy Snacks That Prevent Overeating 

Autor: Ema Brajdić, IFBB Bikini

Za više sličnih tema, kliknite ovdje.

Leave a comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Dajem privolu da Be Seen Be Popular (BSBP) obrađuje i koristi moje osobne podatke ( ime i e-mail adresu ) u svrhu odgovora na postavljeni upit i slanja informacija povezanih uz web mjesto.